Intercultural communication in healthcare: pitfalls and innovative solutions

Gepubliceerd op 14 december 2018 – Op vrijdag 7 december vond het zesde symposium van het Amsterdam Center for Health Communication (ACHC) plaats in Amsterdam. Dit keer onder de titel ‘Interculturele Communicatie in de Gezondheidszorg: valkuilen en innovatieve oplossingen onder leiding van Barbara Schouten. Gedurende de dag presenteerden sprekers uit zowel de wetenschap als de praktijk over enerzijds de valkuilen en barrières, maar ook over kansen en (digitale) innovaties in het onderzoek naar interculturele gezondheidscommunicatie, alsmede toepassingen in de praktijk van de gezondheidszorg.

Het symposium werd geopend door een keynote lezing van prof. Maria van den Muijsenbergh, getiteld ‘De geneeskunst van elkaar verstaan’. In deze lezing werd een bredere kijk gegeven op de relatie tussen communicatie en gezondheid en de uitdagingen om ondanks taalbarrières en culturele verschillen tot adequate communicatie in de gezondheidszorg te komen, geplaatst binnen het perspectief van persoonsgerichte zorg.

Na deze keynote werden Nederlandse en Belgische wetenschappelijke studies gepresenteerd omtrent de ontwikkeling van meertalige video-animaties ten behoeve van educatie aan asielzoekers (Antoon Cox), de (on)mogelijkheden van gezamenlijke besluitvorming tussen artsen en migranten patiënten (Jeanine Suurmond), de ontwikkeling van een interventie om empathische communicatie met anderstaligen te bevorderen (Demi Krystallidou), de waargenomen barrières van Turks-Nederlandse huisarts patiënten om actief te participeren in de communicatie (Sanne Schinkel), en tot slot de ontwikkeling en evaluatie van een oncologische eHealth module om taal- en cultuurbarrières met Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse patiënten te overbruggen (Hande Sungur).

Na deze wetenschappelijke presentaties, werd aandacht besteedt aan de praktijk van de interculturele gezondheidscommunicatie. Allereerst werd de Health Communicator, een meertalig digitaal anamnese en patiënten-educatie tool die inmiddels in 130 huisartspraktijken in Nederland word gebruikt, nader toegelicht (Hans Nederhof), gevolgd door een presentatie over de ontwikkeling van een interventie ten behoeve van cultuur-sensitieve dementiezorg (Gözde Duran). De Associatie Marokkaanse Artsen Nederland (AMAN) gaf vervolgens een overzicht van hun cultuur-sensitieve voorlichting en interventies, waaronder Diabetes en Ramadan (Ali Lahdidioui), en het symposium werd beëindigd met een presentatie over een interventie om medicijngebruik onder Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse patiënten met comorbiditeit te bevorderen (Leyla Köseoğlu Banning)

Het ACHC, en allen die aanwezig waren, kijken terug op een succesvol en inspirerend symposium. De presentaties, de vele discussies en vragen hebben ertoe geleid dat deze middag op een interactieve wijze een succes was. Voor wie meer inzicht wil in een van deze presentaties: de presentaties kunnen hier gevonden worden. Onderstaand een kleine sfeerimpressie van de bijeenkomst.

Het symposium werd financieel mede mogelijk gemaakt door The Netherlands Flanders Communication Association (NeFCA), en het RPA.