Digital Health: weerstand of motivatie?

Succesvol 9e ACHC-symposium ‘Digital Health: weerstand of motivatie?’

Gepubliceerd op 26 november 2020 – Vorige week vond het negende ACHC-symposium plaats, getiteld Digital Health: weerstand of motivatie?. In verband met de Corona crisis moest dit symposium eerder dit jaar geannuleerd worden. Afgelopen week vond het om dezelfde reden online plaats, en met veel succes!

Het symposium stond onder leiding van dagvoorzitter Eline Smit, die tevens de eerste presentatie van de dag verzorgde en het publiek een overzicht gaf van wat we momenteel aan digitale tools voor gedragsverandering tot onze beschikking hebben. Gedurende de rest van de middag hebben sprekers vanuit de wetenschap en de praktijk verteld over een tweetal apps die zijn ontwikkeld door het Voedingscentrum (Roel Hermans), het gebruik van serious games voor gezondheidsdoeleinden (Ann DeSmet), het internetgebruik van mensen met kanker (Mies van Eenbergen & Song Duimel), het promoten van het gewenste gedrag via adolescenten (Crystal Smit) en tenslotte over de wijze waarop mensen met verschillende gezondheidsvaardigheden gezondheidsinformatie selecteren, beoordelen en verwerken (Corine Meppelink).

De dag werd afgesloten met een keynote lezing door Heather Patrick, die ons in haar presentatie ‘A walk on the wild side: Tales of translating behavioral science into health tech’ meer vertelde over de uitdagingen en kansen waar een gezondheidspsycholoog die de overstap heeft gemaakt van de academische wereld naar de private sector mee te maken krijgt.

Naast deze zeven presentaties, waren er ook zes zogenaamde ‘Blitz presentaties’ waarmee het publiek werd geïnformeerd over recente onderzoeksbevindingen, als ook over startende en lopende onderzoeksprojecten op het gebied van Digital Health. Ook deze sprekers besteedden hierbij expliciet aandacht aan de motivatie en weerstand die digitale tools kunnen veroorzaken.

Het symposium werd mogelijk gemaakt door The Netherlands Flanders Communication Association (NeFCA), het DigiComLab en de persoonlijke VENI-subsidie die door NWO-MaGW is toegekend aan Eline Smit (451-15-028).

Het ACHC en het aanwezige publiek kijken wederom terug op een zeer succesvol symposium, met ondanks het online format veel interactie tussen sprekers en publiek. En onder het motto ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’ konden we door dit online format een record aantal deelnemers verwelkomen!

Alle presentaties zijn opgenomen, dus voor degenen die nog een aantal van de presentaties willen terugkijken: de opnames van de presentaties zijn hier te vinden.

Het volledige programma kunt u hier downloaden.