Digital (big) data and health communication: How research and practice change

Gepubliceerd op 15 juni 2018 – Op vrijdag 1 juni vond het vijfde  symposium van het Amsterdam Center for Health Communication (ACHC) plaats in Amsterdam. Dit keer onder de titel van ‘Digitale (big) data en gezondheidscommunicatie: hoe onderzoeken en de praktijk verandert” onder leiding van Remco Sanders.

Gedurende de dag presenteerden sprekers uit zowel de wetenschap als de praktijk over de basis van big data onderzoek, de kansen en bedreigingen van dergelijk onderzoek, alsmede Big data toepassingen in gezondheidswetenschappen en communicatie.

Het symposium werd geopend door een een tweetal keynotes. In de eerste keynote van Dhavan V. Shah, getiteld “Digital Traces and Social Ties: How Computational Social Science is Transforming Communication Research”, werd een bredere kijk gegeven op de mogelijkheden van computers met intensieve rekenkracht voor zowel de theorie  als de praktijk van communicatie interventies. Conrad S. Tucker gaf aansluitend de tweede keynote: “From Data to Knowledge: Leveraging the Power of Big Data and Machine Learning in Healthcare”. Hierin werd dieper ingegaan op de basisconcepten van machine learning en kwamen meerdere projecten voorbij waarin machine learning werd ingezet.

Na deze keynotes werden wetenschappelijke studies gepresenteerd omtrent online gemeenschappen voor kankerpatienten (Mies van Eenbergen), de processen die ten grondslag liggen aan het succes van deze gemeenschappen (Suzan Verberne), hoe patiënten deze online plekken integreren in hun bredere communicatie-omgeving(Remco Sanders) en hoe mensen reageren op Facebook berichten over medische vooruitgangen in diabetes onderzoek (Hans Vehof).

Na deze presentaties werd meer aandacht besteed aan vernieuwende ontwikkelingen in Nederland en België die gebruik maken van digitale informatie. Allereerst werd er een overzichtsanalyse gegeven van de Nederlandse gezondheidssector waarin de kansen en bedreigingen voor het gebruik van digitale big data werden besproken (Sandra Migchielsen), waarna het ontwerp van een exergame die gebruik maakt van kleding met bewegingssensoren werd toegelicht (Ayla Schwarz). Als afsluiting werd een op machine learning gebouwde medische keuzehulp gepresenteerd (Daan de Bruin).

Het ACHC, en allen die aanwezig waren, kijken terug op een succesvol en inspirerend symposium. De presentaties, de vele discussies en vragen hebben ertoe geleid dat deze middag op een interactieve wijze een succes was. Voor wie meer inzicht wil in een van deze presentaties: de presentaties kunnen hier gevonden worden.

Het symposium werd financieel mede mogelijk gemaakt door The Netherlands Flanders Communication Association (NeFCA), en het RPA.