Zo kunnen zorgverleners samen beslissen met hun cliënten in Coronatijd

Gepubliceerd op 15 mei 2020 – De overheid en de gezondheidszorg hebben strakke richtlijnen wat wel en niet kan bij besmetting met corona. Valt er dan voor ouderen helemaal niets meer te kiezen? Integendeel. Juist nu is het belangrijk om met hen samen te beslissen.

Vilans ontwikkelde, in samenwerking met ACHC, AmsterdamUMC/AMC en RadboudUMC,  eerder een 6 stappenmodel met informatie over het proces van samen beslissen bij kwetsbare ouderen. Dat model is nu verder uitgewerkt voor de coronacrisis. Om, binnen de beperktere mogelijkheden, de zorg toch zo goed aan te laten sluiten bij de wensen van ouderen zelf.

De 6 stappen beschrijven waar zorgverleners aandacht aan zouden moeten besteden in de communicatie en gezamenlijke besluitvorming met hun cliënten. De handige hulpzinnen bij iedere stap geven aan hoe zij dat concreet kunnen doen.

Bekijk hier het 6 stappen-model.

Het model geeft verder een overzicht van keuzemogelijkheden die ouderen hebben, zoals thuis behandeld worden, in een verpleeghuis of in een ziekenhuis. Zo kunnen ouderen een bewuste keuze maken.

Het model, dat vooral handig is voor zorgverleners voor thuiswonende ouderen met en zonder multimorbiditeit, bevat ook voorbeeldvragen die je in acute situaties kunt stellen, bijvoorbeeld als de toestand van een cliënt snel verslechtert en er geen gelegenheid is het hele model te doorlopen.

Meer informatie over samen beslissen met ouderen: