Wanneer gezondheidsberichten voorkeur geven aan fysiek boven mentaal welzijn: impact op mentaal welzijn

Gepubliceerd op 5 december 2024 – Een nieuw literatuuroverzicht van ACHC-onderzoekers Špela Dolinšek, Christin Scholz, Julia van Weert, Bas van den Putte, en Corine Meppelink laat zien dat overtuigende gezondheidsboodschappen onbedoeld het mentale welzijn van ontvangers kunnen beïnvloeden. Bovendien kan iemands mentale welzijn vóór blootstelling aan gezondheidsberichten van invloed zijn op de verwerking van de berichten.

Het nieuwe literatuuronderzoek belicht twee belangrijke bevindingen: ten eerste kan blootstelling aan specifieke gezondheidsberichten onbedoelde effecten op het mentale welzijn hebben. Ten tweede kan het mentale welzijn van individuen voorafgaand aan de blootstelling aan berichten beïnvloeden hoe zij deze berichten verwerken.

Belangrijke bevindingen uit de review geven aan dat:

  • negatieve emotionele claims in gezondheidscommunicatie mogelijk nadelige effecten hebben op hedonisch welzijn, wat kan leiden tot verhoogde angst en stress bij ontvangers.
  • humor en positieve claims daarentegen aantoonbaar een positieve invloed kunnen hebben op het mentale welzijn, hoewel positieve berichtgevingstrategieën grotendeels onderbelicht zijn.
  • individuen met een lager mentaal welzijn vóór het ontvangen van gezondheidsberichten mogelijk anders omgaan met de inhoud, wat hun algehele verwerking beïnvloedt, maar niet noodzakelijkerwijs de effectiviteit van het bericht zelf vermindert.
  • het mentale welzijn van deze al kwetsbare populatie mogelijk onevenredig negatief wordt beïnvloed door bepaalde kenmerken van berichten.

De potentiële effecten van gezondheidscommunicatie op welzijn zijn tot dusverre grotendeels over het hoofd gezien, vooral buiten het domein van het mentale gezondheidsonderzoek. De inzichten uit onze review roepen echter belangrijke vragen op over het ontwerp en de verspreiding van gezondheidscommunicatiestrategieën, vooral voor kwetsbare populaties. Met dit artikel pleiten we voor een meer genuanceerde verkenning van deze dynamiek en suggereren we dat verder onderzoek kan verhelderen hoe gezondheidsberichten kunnen worden geoptimaliseerd om positieve mentale gezondheidsresultaten te bevorderen.

Meer weten? Het volledige artikel is gepubliceerd in Social Science & Medicine.