Verwerking van keuze-informatie onder patiënten met borstkanker: een eye-tracking studie

Gepubliceerd op 16 maart 2023 – Eerder besef van en ervaring van de patiënt met welke informatie relevant is, leidt tot een meer diepgaande informatieverwerking bij oudere patiënten met borstkanker, maar niet bij jongere patiënten met borstkanker. 

Het kiezen van een ziekenhuis voor een behandeling kan een moeilijke stap zijn voor pas gediagnosticeerde kankerpatiënten. Online ziekenhuisrapportkaarten (HRC’s) zijn bedoeld om deze patiënten te ondersteunen bij hun ziekenhuiskeuze. De informatie in HRC’s is echter niet altijd gemakkelijk te verwerken, omdat van patiënten wordt verwacht dat ze meerdere opties met tegenstrijdige kenmerken vergelijken. Vooral oudere volwassenen (≥ 65 jaar) kunnen cognitieve overbelasting ervaren, omdat ze te maken hebben met leeftijd-gerelateerde achteruitgang in werkgeheugencapaciteit.

In deze eye-tracking-studie, gecombineerd met een korte vragenlijst, wilden we inzicht krijgen in hoe patiënten met borstkanker visueel aandacht besteden aan keuze-informatie in een vereenvoudigde, maar realistische HRC. Daarnaast wilden we verkennen of er verschillen zijn in visuele aandacht tussen oudere en jongere patiënten. Aan het onderzoek namen 37 borstkankerpatiënten, overlevenden en vrouwen zonder voorgeschiedenis van (borst)kanker deel.

De resultaten gaven aan dat vrouwen langer keken naar informatie over het ziekenhuis van hun keuze en naar de indicatoren die zij het belangrijkst vonden. Er waren geen verschillen in visuele aandacht tussen jongere en oudere vrouwen. Bij patiënten (versus niet-patiënten) keken oudere vrouwen echter per fixatie langer naar het ziekenhuis van hun keuze, evenals naar de indicatoren die ze het meest relevant vonden, dan jongere vrouwen.

Deze bevindingen dragen bij aan de kennis over het verbeteren van complexe zorginformatie voor verschillende subgroepen van patiënten.

Lees het volledige paper hier.