Terugblik: ACHC-RISC symposium “Keuzehulpen en kwetsbare groepen”

Gepubliceerd op 15 december 2022 – Op vrijdag 25 november 2022 organiseerden het Amsterdam Center of Health Communication (ACHC) en RISC Amsterdam een ​​gezamenlijk symposium “Keuzehulpmiddelen en kwetsbare groepen”. Er waren bijna 100 deelnemers uit de praktijk en wetenschap aanwezig (bijv. ontwikkelaars van keuzehulpen, onderzoekers, clinici en patiëntvertegenwoordigers). 

In twaalf presentaties werd een overzicht gegeven van de belemmeringen die mensen in kwetsbare situaties kunnen ervaren bij het gebruik van keuzehulpen. Er zijn verschillende keuzehulpen besproken, zoals keuzehulpen die samen met een zorgverlener worden gebruikt en keuzehulpen die zelfstandig door de patiënt kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld over deelname aan het bevolkingsonderzoek naar kanker. Verder werden verschillende onderdelen van keuzehulpen besproken, bijvoorbeeld presentatieformats voor risico/baten-informatie, het gebruik van animaties/video’s en methodes om waarden van de patiënt te verduidelijken. Ook werden de obstakels belicht waarmee zorgverleners worden geconfronteerd bij gedeelde besluitvorming met kwetsbare patiënten (bijvoorbeeld hoe kwetsbare patiënten te identificeren, gebruik van een tolk, keuzehulpen die niet geschikt zijn voor de patiënt, enz.).

Een van de belangrijkste geleerde lessen is dat we een verschuiving van arts-/onderzoeksgestuurde effectevaluaties van keuzehulpen naar co-creatie met de doelgroep zien, waaronder mensen uit kwetsbare groepen. Verder is risicocommunicatie belangrijk, maar kan worden uitgebreid met informatie over de behandellast en de betekenis van de opties voor het dagelijks leven van de patiënt. En last but not least, keuzehulpen zijn niet het antwoord op, maar een startpunt voor gedeelde besluitvorming. De timing van het introduceren van een keuzehulp, de plek binnen de gezamenlijke besluitvorming (het is een proces!), en het gesprek met zorgprofessionals behoeven meer aandacht van zowel de praktijk als de wetenschap.

Voor geïnteresseerden zijn de PowerPoint-presentaties hier beschikbaar.

Dit symposium werd gesponsord door KWF, APH Kwaliteit van Zorg en NeFCA.