Te lang zitten ongezond? Reacties van kantoormedewerkers op mediaberichtgeving

Gepubliceerd op 25 oktober 2019 – De meeste mensen lezen over wetenschappelijk onderzoek in de media, maar onduidelijk is nog hoe zij reageren op zulke media berichten, vooral als het probleem voor hun relevant is. Een belangrijke gezondheidsprobleem is het gebrek aan lichamelijke activiteit door langdurig zitgedrag, bijvoorbeeld voor de televisie of op werk. In een recent onderzoek met ACHC-onderzoeker Gert-Jan de Bruijn werd onderzocht hoe kantoormedewerkers reageren op mediaberichtgeving rondom de negatieve effecten van te lang zitten.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers van King’s College London en Cambridge Centre for Sport and Exercise Sciences. Voor het onderzoek werden 26 kantoormedewerkers uit vier organisaties op een semi-gestructureerde wijze geinterviewd. Zij kregen nieuwsberichten over wetenschappelijke bevindingen rondom de negatieve effecten van lang zitten tijdens werktijd te lezen, en tijdens het lezen mochten zij vrij het gedachten uiten. Uit analyse van dit kwalitatief onderzoek kwamen drie belangrijke thema’s naar voren, namelijk (1) of het toepasbaar was op hun persoonlijke werksituatie, en het in twijfel trekken van (2) de betrouwbaarheid van het onderzoek en overheid en (3) de effectiviteit van de aanbevelingen om minder te gaan zitten.

De resultaten tonen aan dat de communicatie van bevindingen van wetenschappelijk onderzoek naar gezondheid in de media onderhevig is aan belangrijke problemen. De onderzoekers bevelen dan ook dat zowel de wetenschap, journalistiek, en persvoorlichters rekening houden met de mogelijke negatieve reacties van hun lezerspubliek, zoals verminderd vertrouwen in overheid en aanbevelingen.

Meer lezen? Yusuf, M., Jagatia, A., Mahmood, Z., McCabe, E., de Bruijn, G. J., Smith, L., & Gardner, B. (2019). How do office workers respond to media coverage of sitting. Occup Med (Lond), 69(5), 372-375. doi:10.1093/occmed/kqz084

Klik hier voor het volledige artikel.