Succesvol ACHC-symposium ‘Gezondheid in Beeld’

Gepubliceerd op 21 mei 2019 – Op dinsdag 23 april 2019 vond het zevende ACHC symposium plaats in Amsterdam, met Hao Nguyen als dagvoorzitter. Het doel van het symposium was het uitwisselen van kennis tussen onderzoek en praktijk over de rol van beeldmateriaal in de gezondheidscommunicatie (bijv. afbeeldingen en video’s op gezondheidswebsites, patiëntenportalen, gezondheidsapps en -brochures) en mogelijkheden van nieuwe visuele onderzoeksmethoden (bijv. eye-tracking).

Het symposium werd geopend door Hao Nguyen (UvA), die haar promotieonderzoek presenteerde over het afstemmen van online gezondheidsinformatie voor oudere patiënten met kanker op basis van visuele voorkeuren voor tekst, afbeeldingen en/of video’s. Liset van Dijk (NIVEL) presenteerde onderzoek over het visueel weergeven van labuitslagen na bloedonderzoek in het online patiëntenportaal van Saltro.  Marjolijn van Leeuwen (Pharos) gaf een workshop over het ontwikkelen van begrijpelijk beeldmateriaal voor laaggeletterden en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Tot slot gaf Olchert Vels (Behandeling Begrepen) een kijkje achter de schermen over hoe beeldmateriaal in de praktijk wordt ontwikkeld, evenals de nieuwe ontwikkelingen op zijn vakgebied zoals augmented reality. Het symposium werd afgesloten met een keynote lezing door Andy King (Iowa State University), die de methodologische, theoretische en praktische aspecten visuele gezondheidscommunicatie onderzoek presenteerde, evenals de innovatieve methodologische benaderingen (bijv. crowdsourcing en computational methods) om onderzoek in dit domein te verbeteren.

Naast deze sprekers waren er acht ‘Blitz-sprekers’ die het publiek informeerden over diverse recente onderzoeksresultaten en lopende en nieuwe onderzoeksprojecten. Deze onderzoeken gingen o.a. over het inzetten van eye-tracking methoden, het gebruik van visuele elementen als communicatiemiddel met patiënten, en het visueel presenteren van informatie op patiëntenwebsites en in elektronische gezondheidsdossiers. Het volledige programma vindt u hier terug.

Het ACHC en het publiek kijken terug op een zeer geslaagd symposium. Meer dan 100 deelnemers bezochten het symposium en er was veel interactie tussen de sprekers en het publiek. Voor degenen die de presentaties willen inzien, deze kunnen hier worden gedownload.

Het symposium werd mede mogelijk gemaakt door de KWF Kankerbestrijding, RPA Communication van de Universiteit van Amsterdam, en de Netherlands Flanders Communication Association (NeFCA).