Succesvol ACHC-symposium ‘Conversational Agents in Gezondheidscommunicatie’

Gepubliceerd op 3 december 2019 – Op maandag 18 november 2019 vond het achtste ACHC symposium plaats in Amsterdam. Het doel van het symposium was het uitwisselen van kennis tussen onderzoek en praktijk over de rol en toekomst van chatbots voor gezondheidscommunicatie. De opening van het symposium werd gedaan door Julia van Weert en Gert-Jan de Bruijn, en de openingskeynote werd gegeven door S. Shyam Sundar. Vervolgens werden er vier diverse onderwerpen gepresenteerd in korte blitz, waarna na een korte pauze de praktijksprekers hun ervaringen met chatbot deelden. Vanuit SoaAids Nederland vertelde Martijn de Matrijs over hun ervaringen met advies.chat, vertelde Sibille DeClerq hoe chatbots ingezet worden bij de Vlaamse kindertelefoon, en vertelde Ruth Pel-Little hoe gespreksscenarios tussen ouderen en zorgprofessionals geoefend kunnen worden middels chatbots.

Na een langere pauze werden de wetenschappelijke praatjes gepresenteerd – Theo Araujo vertelde over de effecten van een gepersonaliseerde chatbot op slaapregistratie, liet Emiel Krahmer zien hoe computationele linguistiek kan bijdragen aan het opbouwen van menselijke relaties met chatbots, en vertelde Willem-Paul Brinkman hoe chatbots als therapie gebruikt kunnen worden voor post-traumatische stress stoornis. Vervolgens werden opnieuw vier diverse onderwerpen gepresenteerde in korte blitz. Het symposium werd afgesloten met een keynote van Tibor Bosse, waarin hij stil stond bij de rol van chatbots in het trainen van vaardigheden.

Het ACHC kijkt graag terug op een zeer geslaagd symposium. Bijna 100 deelnemers bezochten het symposium en er was veel interactie tussen de sprekers en het publiek. Een sfeerimpressie staat hieronder. Voor degenen die de presentaties willen inzien, deze kunnen hier worden gedownload.

Het symposium werd mede mogelijk gemaakt door de RPA Communication van de Universiteit van Amsterdam, , de Netherlands Flanders Communication Association (NeFCA), en het onderzoeksconsortium Supreme Nudge.