Gepubliceerd op 02 februari 2021 – Tijdens de adolescentie ontwikkelen jongeren veelal ongezonde leefstijlen door bijvoorbeeld veel alcohol te drinken, veel ongezonde snacks te eten, en weinig te bewegen. Om deze ongezonde gedragingen te ontmoedigen worden schoolinterventies ingezet. Echter toont onderzoek dat de effecten van schoolinterventies erg kunnen variëren. Een recent onderzoek van Mesman en collega’s beschrijft daarom een protocol van een studie naar een nieuw ontwikkelde schoolinterventie.
Het doel van het onderzoek is om de effectiviteit van de schoolinterventie vast te stellen. Daarbij wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de rol van interpersoonlijke communicatie over de interventie en gedragingen (alcoholgebruik, snack consumptie, sportgedrag) en naar de mate waarin de interventie wordt geïmplementeerd door de docenten zoals deze oorspronkelijk bedoeld door de ontwikkelaars van het programma.
De schoolinterventie genaamd “InCharge” is ontwikkeld door het Trimbos Instituut, het Nederlands instituut voor mentale gezondheid en verslaving. Het doel van InCharge is om een gezonde levensstijl te stimuleren onder adolescenten. Tijdens de ontwikkeling van het programma is rekening gehouden met de ontwikkelingskenmerken van de leeftijdsgroep. Zo is een belangrijk onderdeel van het programma het trainen van zelfregulatie, een strategie die door eerder onderzoek effectief is gebleken bij adolescenten.
Meer informatie:
Mesman, M., Onrust, S., Verkerk, R., Hendriks, H., & Van den Putte, B. (2020). Effectiveness of the InCharge prevention program to promote healthier lifestyles: Protocol for a randomized controlled trial. Research Protocols, 9, e17702.
Of klik hier voor het artikel.