Špela Dolinšek, MSc

 • Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen
  Programmagroep: Persuasive Communication
 • Nieuwe Achtergracht 166
  1018 WV Amsterdam
 • s.dolinsek@uva.nl

Naam: Msc Špela Dolinšek (PhD candidate)
PhD: ongoing from April 2022
Promotor: Dr. Christin Scholz
Promotor: Dr. Corine Meppelink
Co-promotor(s): Prof. dr. Julia van Weert
Co-promotor(s): Prof. dr. Bas van den Putte
MSc: 2020, University of Amsterdam

Onderzoek: Tijdens het Research Master programma Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, lag mijn onderzoeksfocus op online dating, meer specifiek op “dealbreakers” bij online dating, ofwel ongewenste eigenschappen. Mijn onderzoeksmaster thesis werd uitgevoerd in samenwerking met Stanford’s Social Media Lab, waar ik ook een onderzoeksbezoek heb gedaan. Na het afronden van het masterprogramma, werkte ik meer dan twee jaar als junior docent aan de UvA. Ik gaf diverse vakken aan bachelorstudenten, vooral op het gebied van persuasieve communicatie en onderzoeksmethoden. In april 2022 ben ik begonnen met mijn PhD bij ASCoR. Mijn project richt zich op het gebied van persuasieve en gezondheidscommunicatie en onderzoekt de relatie tussen blootstelling aan specifieke persuasieve gezondheidsberichten en het mentale welzijn van de ontvangers. Bovendien gaat het over de rol van sociale media bij het omgaan met specifieke persuasieve gezondheidsberichten.

Projecten: Hieronder staat een lijst van de onderzoeksprojecten waar ik bij betrokken ben (geweest) als onderzoeker:

 • Het verkennen van het potentieel van het aanpassen van conversatiesystemen aan verschillende leeftijdsgroepen: een pilotstudie.

Dit interdisciplinaire project – geworteld in communicatiewetenschap en AI-onderzoek naar dialogsystemen – onderzocht de potentie van het aanpassen van conversatiesystemen aan verschillende leeftijdsgroepen. We hebben enige mate van aanpassing bereikt door een state-of-the-art systeem te trainen met gegevens gericht op specifieke leeftijdsgroepen (19-29 jaar versus 50+ jaar) en de percepties van het systeem onder twee verschillende leeftijdsgroepen te testen tijdens interviews en later in een experiment, waarbij deelnemers werden gepresenteerd met aangepaste of niet-aangepaste tekst en hun reacties (zoals percepties van de taalstijl, hun waardering, waargenomen begrijpelijkheid, sociale aanwezigheid, antropomorfisme en vertrouwen) werden gemeten. De bevindingen waren veelbelovend in het licht van onze inspanningen.

 • Principal Investigator: Dr. Margot van der Goot
 • Status: afgerond in 2022
 • Subsidiegever: RPA grant