Social Media Winter School

Gepubliceerd op 14 maart 2024 – Afgelopen maand werd in samenwerking met het Amsterdam Center for Health Communication de EHPS Winter School “Health Psychology in the Age of Social Media” georganiseerd. Dit tweedaagse evenement werd gefaciliteerd door ACHC-lid Eline Smit en Thomas Gültzow (Open Universiteit Nederland), respectievelijk de voormalige en huidige voorzitter van de EHPS Special Interest Group on Digital Health and Computer-Tailoring.

Tijdens deze tweedaagse winterschool dook een groep internationale deelnemers in de diepten van gezondheidspsychologisch onderzoek in het tijdperk van sociale media, met speciale aandacht voor diverse methodologieën. Verschillende ACHC-onderzoekers deelden hun methodologische expertise, onder wie Gizem Yilmaz (inhoudsanalyse), Kaiyang Qin (datadonatie) en Christin Scholz (het meten van de oorzaken en gevolgen van sociale mediagebruik door middel van neuroimaging) – we brachten zelfs een bezoek aan het fMRI lab, wat voor veel aanwezigen een primeur was. Tenslotte was Nino Gugushvili (Universiteit Maastricht) aanwezig om dieper in te gaan op het onderwerp “sociale media en mentale gezondheid”.

Tijdens het evenement was er volop gelegenheid om niet alleen te leren en te discussiëren, maar ook om verbinding te maken en nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Een veerboottocht, wandeling begeleid door Anne van Dongen (Universiteit Twente), en een gezamenlijk diner maakten het programma compleet.

We kijken terug op twee zeer inspirerende dagen en kijken ernaar uit om onze discussies binnenkort samen te vatten in een onderzoeksagenda!