Promotie Sanne Prins – Communiceren met familie van ernstig zieke pasgeborenen, kinderen en volwassenen

Gepubliceerd op 18 januari 2024 – Het voeren van gesprekken over ingrijpende behandelbeslissingen met familieleden van ernstig zieke baby’s, kinderen of volwassenen op een intensive care afdeling vraagt grote communicatieve vaardigheden van artsen.

Sanne Prins heeft dit onderwerp onderzocht in haar proefschrift “Hoe doet ertoe: Communiceren met familieleden van ernstig zieke pasgeborenen, kinderen en volwassenen over het voortzetten of beëindigen van levensondersteunende behandelingen”.

Woensdag, 17 januari, promoveerde zij aan de Universiteit van Amsterdam.

Sanne’s PhD onderzoek toont aan dat de manier waarop artsen gesprekken voeren over ingrijpende behandelbeslissingen met familieleden van ernstig zieke baby’s, kinderen of volwassenen, een aanzienlijke impact hebben op de ervaringen en uitkomsten van het communicatie- en besluitvormingsproces. Haar onderzoeksproject streefde ernaar diepgaande inzichten te verkrijgen in dit proces, zowel door het observeren van daadwerkelijke gesprekken op verschillende intensive care afdelingen als door het onderzoeken van de ervaringen van jonge artsen en hun huidige training voor het voeren van deze complexe gesprekken. 

Het proefschrift is hier beschikbaar: How matters (uva.nl)

Promotiedetails:

Sanne Prins. How Matters: End-of-Life Communication with Family Members of Critically Ill Neonates, Children, and Adults. Universiteit van Amsterdam.

Promotores: prof. dr. A.H.L.C. van Kaam and prof. dr. J.B.M. van Woensel

Copromotores: dr. M.A. de Vos and dr. A.J. Linn