Gepubliceerd op 21 november 2024 – Vallen is een van de grootste oorzaken van letsel onder ouderen (65+), met medicatie als belangrijke risicofactor. De afgelopen 5 jaar is er een grootschalig onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdam UMC, gericht op de ontwikkeling van een interventie om het medicatie-gerelateerde valrisico bij oudere patiënten te verminderen. Leonie Westerbeek beschrijft in haar proefschrift, getiteld ‘From dialogue to decision: using technology to facilitatie shared decision-making in a fall prevention context’, de ontwikkeling en evaluatie van deze interventie.
De interventie bestaat uit verschillende componenten. Ten eerste een beslissingsondersteuningssysteem. Dit is een systeem dat geïntegreerd is in het huisartsen informatie systeem (HIS) en de huisarts voorziet van gepersonaliseerde adviezen om het medicatie-gerelateerde valrisico van de patiënt te verlagen door wijzigingen aan te brengen in het medicatiegebruik. Bovendien bevat het systeem een predictiemodel dat de kans op een val in de komende 12 maanden voorspelt, en zo assistentie aan de huisarts biedt bij het identificeren van patiënten met een hoog valrisico. De integratie in het HIS is veelbelovend en vergemakkelijkt het gebruik van het systeem enorm. Ten tweede bevat de interventie een patiënten portaal dat de patiënt algemene informatie over vallen biedt en een lijst met mogelijk relevante vragen en onderwerpen toont die de patiënt voorafgaand aan het consult kan invullen. Dit helpt de patiënt om beter deel te nemen in gezamenlijke besluitvorming tijdens het gesprek met de arts.
Het proefschrift beschrijft de veelbelovende resultaten van deze interventie. De interventie zorgde voor betere gezamenlijke besluitvorming bij zowel artsen als patiënten. De interventie zorgde er ook voor dat patiënten minder ‘decisional conflict’ ervoeren (d.w.z. de mate waarin patiënten onzekerheden of onduidelijkheden ervaren omtrent hun beslissing) na afloop van het gesprek met de huisarts. De interventie had geen invloed op de attitude van de patiënten ten opzichte van medicatiegebruik. Effecten op medicatiewijzigingen die tijdens het consult werden doorgevoerd blijven enigszins onduidelijk, maar er lijkt een hoopvolle trend zichtbaar in de data.
Al met al illustreert het proefschrift hoe een innovatieve, op wetenschappelijk bewijs gebaseerde interventie is ontwikkeld en geëvalueerd. Door gebruik te maken van de kracht van technologie heeft de interventie succesvol gezamenlijke besluitvorming gefaciliteerd ter vermindering van het medicatie-gerelateerde valrisico. Deze innovatieve aanpak combineert een patiënten portaal met een beslissingsondersteuningssysteem dat een predictiemodel en een adviessysteem bevat. Het systeem is volledig geïntegreerd in het HIS en biedt unieke mogelijkheden voor gepersonaliseerde beslissingsondersteuning.
Leonie zal haar proefschrift op 26 november 2024 in het openbaar verdedigen in de Agnietenkapel te Amsterdam. De verdediging is hier ook online te volgen.
Het digitale proefschrift is hier te vinden.
Promotores: Prof. dr. Julia van Weert, Prof. dr. Ameen Abu-Hanna
Copromotores: Dr. Annemiek Linn, Prof. dr. Henk van Weert
Het onderzoek in dit proefschrift werd gefinancierd door NWO.