Programma ACHC Symposium over inclusie en diversiteit in de Geestelijke Gezondheidszorg nu live!

Gepubliceerd op 19 oktober 2023 – Zorgverleners, beleidsmakers en onderzoekers uit binnen- en buitenland zijn van harte welkom op het symposium “Communicatie voor Geestelijke Gezondheid(szorg): Bevorderen van Inclusie en Diversiteit” op vrijdag 24 november 2023 in Amsterdam. Het symposium is gratis (registratie verplicht; zie hieronder) en is een uitstekende gelegenheid voor praktijkmensen en onderzoekers om uit te wisselen hoe we communicatiestrategieën en -interventies kunnen gebruiken om de toegang tot en de zorg voor kwetsbare groepen, zoals migranten en vluchtelingen, te verbeteren.

Het symposium is tweetalig, met professionele vertalingen van het Nederlands naar het Engels en vice versa, zodat iedereen die Nederlands of Engels spreekt het symposium gemakkelijk kan volgen in de taal van hun voorkeur. Het programma bevat 14 presentaties over diversiteit en inclusie, empowerment en interculturele communicatie bij mentale gezondheidsproblemen, evenals korte Blitz-presentaties. Hierbij komt een grote variëteit aan onderwerpen in diverse contexten van de geestelijke gezondheidszorg aan bod, aan de hand van ervaringen uit de praktijk en wetenschappelijk onderzoek.  

Hieronder vindt u het volledige programma.

Er zijn presentaties van praktijkorganisaties die gespecialiseerd zijn in diversiteit op de werkvloer, gezondheid van allochtonen (Stichting Gezondheid Allochtonen Nederland) en ook de Patiëntenfederatie Nederland is vertegenwoordigd.

Onderzoekers uit Nederland, Spanje, België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland presenteren hun werk. Zo zijn er inspirerende keynotes van Bram Orobio de Castro (Universiteit van Amsterdam/Amsterdam Centre for Urban Mental Health) over het bevorderen van de geestelijke gezondheid van kinderen door middel van zorg-op-maat en Jeroen Knipscheer (Universiteit Utrecht) over een cultureel gevoelige benadering van trauma en PTSS. Het EU consortium Mhealth4all deelt hun resultaten over (het overwinnen van) communicatie-gerelateerde barrières van migranten en vluchtelingen bij het vinden van toegang tot geestelijke gezondheidszorg. De dag wordt afgesloten met een discussie over de belangrijkste bevindingen en ‘take-home messages’. Er is voldoende tijd om te netwerken tijdens de pauzes en de lunch (gratis), en deelnemers zijn ook uitgenodigd om deel te nemen aan een netwerksessie tijdens de borrel.

Het is ook mogelijk om een halve dag bij te wonen.

Schrijf je hier in voor het symposium (gratis): Communicatie voor Geestelijke Gezondheid(szorg): Bevorderen van Inclusie en Diversiteit/Communication in Mental Health(care): Promoting Inclusion and Diversity (google.com)

Voor meer informatie zie de symposium website: https://www.healthcommunication.nl/symposium/

Bekijk hier het volledige programma: