Prijs voor COVID publicatie

Gepubliceerd op 7 november 2024 – Het artikel “Doing it Together; Testing the Impersonal Impact Hypothesis in the Public Health Domain” won afgelopen september tijdens ECREA de prijs voor beste artikel van 2023 in het tijdschrift: European Journal of Health Communication.

De auteurs van het artikel beroepen zich op de onpersoonlijke impact hypothese uit de jaren 80 om te testen of het nieuws over Corona vooral invloed zou hebben op hoe mensen de risico’s van Corona besmetting inschatten voor anderen en niet zozeer op hun eigen risico om besmet te raken. Op basis van een longitudinale studie in 2020, gefinancierd door ASCoR, laten de onderzoekers zien dat er in deze specifieke Corona context vooral sprake is van een persoonlijke impact. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen april en september 2020. Na vijf metingen deden nog 904 mensen mee aan het onderzoek. Meer nieuws over Corona had invloed op zorgen over de persoonlijke omgeving en daarmee ook op de bereidheid om zich te houden aan de maatregelen van de overheid om verspreiding tegen te gaan, zoals het wassen van handen en het houden van afstand. Ook de overtuiging dat het eigen handelen zin heeft, had een gunstig effect op het zich houden aan de maatregelen. Hoewel de hoofd hypothese niet kon worden bevestigd, lijkt het motto “We doen het samen” een goed uitgangspunt te zijn geweest voor draagvlak voor de overheidsmaatregelen tijdens de Corona periode.

Onderzoekers, allen werkzaam bij ASCoR: Edith Smit, Marijn Meijers, Carolin Ischen

Smit, E. G., Meijers, M. H. C., & Ischen, C. (2023). Doing it Together: Testing the Impersonal Impact Hypothesis in the Public Health Domain. European Journal of Health Communication, 4(3), 1–18. https://doi.org/10.47368/ejhc.2023.301

OSF link.