Podcast over gezondheidscommunicatie met ACHC-directeur prof. dr. Julia van Weert

Gepubliceerd op 30 mei 2024 – In een recente aflevering van de podcast “Onder Mediadoctoren”, deelt ACHC-directeur prof. dr. Julia van Weert haar expertise over gezondheidscommunicatie. De aflevering, getiteld “Hoe communicatiewetenschappers mensen gezonder maken” en gepresenteerd door mediawetenschappers Linda Duits en Vincent Crone, richt zich op hoe effectieve gezondheidscommunicatie bijdraagt aan betere gezondheidsuitkomsten.

In de aflevering vertelt prof. van Weert over het cruciale belang van begrijpelijke gezondheidsinformatie. Ze benadrukt dat complexe medische informatie toegankelijk moet worden gemaakt, vooral voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. De rol van technologie komt ook aan bod, door uiteen te zetten hoe het gebruik van bijvoorbeeld apps en patiëntenportals kunnen ondersteunen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen.

De effectiviteit van gezondheidsboodschappen is een ander centraal onderwerp in de podcast. Prof. van Weert bespreekt hoe goed geformuleerde en tijdige gezondheidsboodschappen kunnen bijdragen aan gedragsverandering bij patiënten. Ze benadrukt dat naast het verstrekken van informatie, ook het wegnemen van zorgen en het bieden van praktische handvatten essentieel zijn om therapietrouw en gezondheidsgedrag te bevorderen. Een ander thema dat aan bod komt is de communicatie van de overheid met name tijdens de coronapandemie en het belang van doelgroepgerichte en transparante communicatie tijdens een crisis, waarbij eerlijkheid over wat wel en niet bekend is essentieel is om het vertrouwen van het publiek te winnen.

Wilt u de hele aflevering beluisteren? Dan is de podcast hier te vinden: Afl 185: Hoe communicatiewetenschappers mensen gezonder maken | Onder Mediadoctoren