Petra Boersma winnaar van Wij Inholland award Onderzoek

Gepubliceerd op 10 juli 2018 – Met haar onderzoek naar de Veder Contact Methode heeft Petra Boersma de Wij Inholland award in de categorie Onderzoek gewonnen. Op 27 juni kreeg ze de award en bijbehorende cheque ter waarde van € 5.000,- uitgereikt door Huug de Deugd, juryvoorzitter en lid College van Bestuur van Hogeschool Inholland.  Petra Boersma richt zich met haar afgeronde promotieonderzoek op communicatie in de dementiezorg. De Veder Contact Methode  maakt gebruik van theatrale, muzikale en poëtische communicatie. Samen met de afdeling Psychiatrie van VU medisch centrum en de afdeling Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam heeft Petra Boersma, gedurende het onderzoek verbonden aan de onderzoeksgroep GGZ Verpleegkunde bij Inholland, onderzoek gedaan naar de implementatie van theatrale communicatie in het contact met mensen met dementie. Uit het onderzoek blijkt dat de Veder contact methode goed implementeerbaar is, geen extra tijd kost en 24/7 kan worden ingezet. In vier stappen en gebruik makend van theatrale, poëtische en muzikale communicatie wordt wederkerig contact gestimuleerd. Hierdoor krijgen de ouderen met dementie gevoelens van herkenning, stijgt het zelfvertrouwen en daarmee ook het welbevinden. Ook bleek dat het zorgverleners hielp om beter om te gaan met bewoners met onbegrepen gedrag en een sombere stemming.

Volgens de jury is dit een klassieke implementatiestudie die evenwichtig is opgebouwd. Het onderzoek is degelijk uitgevoerd waarbij is samengewerkt met verschillende universiteiten. De kracht van het onderzoek ziet de jury in de doorwerking van het onderzoek voor zowel het onderwijs, als het werkveld. Bijzonder vindt de jury dat het onderzoek over een kleine interventie gaat, die veel impact heeft. Door de professionalisering van een relatief klein deel van het dagelijks leven wat resulteert in grote effecten, heeft het onderzoek grote maatschappelijke waarde.

Het promotie-onderzoek werd begeleid door prof. dr. Rose-Marie Dröes (VUmc), prof. dr. Julia van Weert (UvA) en prof. dr. Berno van Meijel (Inholland).

Meer lezen: http://nieuws.inholland.nl/petra-boersma-winnaar-wij-inholland-award-onderzoek/

Link naar film over het onderzoek naar de Veder Contact Methode: https://youtu.be/prv2YwloyMU

Link naar het proefschrift: https://www.narcis.nl/publication/RecordID/oai:dare.ubvu.vu.nl:1871%2F55385