Oudere patiënten en ziekenhuis keuzes: keuzehulpen met ervaringsverhalen kunnen helpen

Gepubliceerd op 3 februari 2022 – Hospital report cards (HRCs) zijn hulpmiddelen die proberen om patiënten in staat te stellen ziekenhuiskeuzes te maken die beter aansluiten bij hun voorkeuren. HRCs bevatten echter vaak te abstracte en moeilijke informatie om te worden gebruikt bij complexe beslissingen, wat veelal leidt tot cognitieve overbelasting, vooral bij oudere patiënten. Een potentieel vruchtbare strategie om de informatieverwerking bij het gebruik van HRCs te verbeteren, is om informatie in HRCs in een audiovisueel en (proces- of ervarings) verhalende vorm te presenteren.

Samen met Amsterdam UMC en LUMC publiceerden ACHC-onderzoekers een onderzoek in Health Expectations. Deze studie onderzocht de effecten van audiovisuele en verhalende informatie in HRCs op gebruikersreacties (N = 631) op de zorg voor borstkanker, en testte verschillen tussen oudere en jongere respondenten.  Wat we vonden is dat:

  • Audiovisuele informatie resulteerde in een hogere informatietevredenheid in alle leeftijdsgroepen dan tekstuele informatie;
  • Audiovisuele informatie was geassocieerd met een lager begrip bij oudere vrouwen dan tekstuele informatie;
  • Een ervaringsverhaal verhoogde bij oudere vrouwen de tevredenheid over de aantrekkelijkheid en emotionele steun van de informatie in sterkere mate in vergelijking met feitelijke informatie;
  • Oudere vrouwen het meest tevreden waren over de begrijpelijkheid van audiovisuele feitelijke of tekstuele procesverhalende informatie, terwijl jongere vrouwen het meest tevreden waren over de begrijpelijkheid van audiovisuele procesverhalende of tekstuele feitelijke informatie.

Deze bevindingen suggereren dat het opnemen van verhalende informatie in HRCs gunstige effecten kan hebben voor oudere patiënten, terwijl het toevoegen van audiovisuele informatie aan HRCs de tevredenheid met de informatie voor patiënten van alle leeftijden kan vergroten.

De publicatie is hier te vinden.

Dit onderzoek is gefinancierd door KWF Kankerbestrijding.