Ontwikkeling van een online keuzehulp ter ondersteuning bij stoppen met roken

Roken is de meest voorkomende oorzaak van vermijdbare niet-overdraagbare ziekten, zoals kanker. Veel Nederlandse rokers proberen daarom om te stoppen met roken, maar slechts 4-10% van deze stoppogingen zijn succesvol. Bewezen effectieve hulpmiddelen voor stoppen met roken, zoals farmacotherapie, counseling en online interventies, kunnen de kans op succesvol stoppen verdubbelen. Het gebruik van deze hulpmiddelen onder Nederlandse rokers is echter laag, aangezien veel van hen zich niet bewust zijn van het bestaan van of incorrecte gedachten hebben over bewezen effectieve hulpmiddelen.

Bovendien is het belangrijk dat, zodra zij gemotiveerd zijn om bewezen effectieve hulpmiddelen te gebruiken, rokers die hulpmiddelen selecteren die het beste passen bij hun persoonlijke voorkeuren. Dit promotieproject richt zich daarom op het ontwikkelen en testen van een online keuzehulp die 1) rokers motiveert om bewezen effectieve hulpmiddelen te gebruiken bij het stoppen met roken en 2) rokers helpt om hulpmiddelen te kiezen die passen bij hun persoonlijke voorkeuren.

Dit project is een samenwerking tussen de Universiteit van Maastricht,  CAPHRI School for Public Health and Primary Care (budgethouder) en de Universiteit van Amsterdam.

Onderzoeksteam:
Status: Start in voorjaar 2016
Financiering: KWF kankerbestrijding