NWO-subsidie voor ACHC-onderzoekers om taalbarrières in de zorg te overbruggen

Gepubliceerd op 11 oktober 2021 – Samen met Jeanine Suurmond (Amsterdam UMC), en in samenwerking met de KU Leuven en Universiteit Gent, hebben Barbara Schouten en Julia van Weert een subsidie ​​ontvangen van NWO. De subsidie is bedoeld om te onderzoeken hoe een online keuzehulp kan worden ontwikkeld om de taalbarrière tussen zorgverleners en migranten patiënten met een lage Nederlandse taalvaardigheid te overbruggen. Het onderzoeksteam zal ook onderzoeken hoe deze keuzehulp wordt besproken tijdens een consult en of dit patiëntuitkomsten beïnvloedt.

Het doel van het project is om meer inzicht te krijgen in wanneer, hoe, voor wie, en met welk doel de online keuzehulp effectief ingezet kan worden om taalbarrières in de zorg te verminderen. De resultaten van het project zullen naar verwachting significant bijdragen aan de kwaliteit van de gezondheidszorgcommunicatie met migrantenpatiënten.

De subsidie is ruim 600.000 euro en zal worden gebruikt om een promovendus aan te nemen (Brittany Chan). Tevens zal een parttime postdoc worden aangesteld aan de KU Leuven.