NWO replicatie beurs voor Nynke van der Laan

Gepubliceerd op 8 augustus 2017 – Nynke van der Laan is een van de negen personen die een replicatie beurs van NWO heeft ontvangen. Met de call ‘Replicatiestudies’ wenst NWO een bijdrage te leveren aan de transparantie van onderzoek en aan de kwaliteit en volledigheid van rapportage van resultaten. Nynke gaat met haar beurs van 90.000 euro een belangrijke studie uit Science rondom de neurobiologische mechanismen van zelfbeheersing repliceren.

In deze Science publicatie (Hare et al., 2009) werd voor het eerst aangetoond dat voedselkeuzes gebaseerd zijn op een hersensignaal in de ventromediale prefrontale cortex (vmPFC) dat de waarde van het voedsel codeert – voor succesvolle zelfbeheersing is het nodig dat deze waarde door de dorsolaterale prefrontale cortex (dIPFC) wordt gemoduleerd. Deze Science publicatie is in minder dan 8 jaar meer dan 1000 keer geciteerd en heeft een enorme impact gehad op theorievorming en beleid aangaande menselijke keuzes.

Nynke zal met haar beurs, in samenwerking met de Universiteit Utrecht en Stanford University, deze studie repliceren binnen het Amsterdam Center for Health Communication met de state-of-the-art MRI technieken van het Spinoza Center for NeuroImaging. Het project zal lopen van januari 2018 tot en met maart 2019.

Hare TA, Camerer CF, Rangel A. (2009). Self-control in decision making involves modulation of the vmPFC valuation system. Science; 324(5927):646-8.

Link naar toekenning: klik hier