Internationaal consortium met ACHC krijgt subsidie van de VolkswagenStiftung voor onderzoek naar meertaligheid in de GGZ

Gepubliceerd op 17 maart 2022 – Een internationaal consortium bestaande uit wetenschappers uit vijf landen heeft een subsidie gekregen ter waarde van 1.5 miljoen EUR van de VolkswagenStiftung om onderzoek te doen naar meertaligheid in de geestelijke gezondheidszorg. Vanuit ACHC is Barbara Schouten betrokken bij het onderzoek. 

Doel van het onderzoek is om cultuur-sensitieve trainingen te ontwikkelen om de communicatie te verbeteren in de geestelijke gezondheidszorg met migranten die niet de taal van hun zorgverlener beheersen. De evaluatie van de trainingen zal in samenwerking met diverse praktijkpartners in de verschillende landen worden uitgevoerd. Vanuit het gehonoreerde voorstel zal een samenwerking gestart worden met UMC Hamburg-Eppendorf in Duitsland, de Universiteit Stellenbosch in Zuid-Afrika, de Babeş-Bolyai Universiteit in Roemenië, de Universiteit van Macau in China en de Universiteit Utrecht in Nederland.

Ten behoeve van het onderzoek zullen 5 promovendi worden aangesteld die in de herfst van 2022 van start gaan.