Gepubliceerd op 13 februari 2025 – Mensen met kanker lijken in verschillende fasen van hun ziektetraject verschillende motieven te hebben voor hun zoekgedrag naar gezondheidsinformatie op het internet. Daarnaast spelen emoties een prominente rol voor, tijdens en na het zoeken. Dat blijkt uit een recent gepubliceerd think-aloud onderzoek.
In de think-aloud studie hebben we (ex-)kankerpatiënten en hun naasten gevraagd om aan de hand van een scenario op zoek te gaan naar gezondheidsinformatie op het internet en daarbij hardop hun gedachten uit te spreken. In totaal hebben we gebruik gemaakt van 3 verschillende scenario’s die ieder een ander stadium van het ziektetraject vertegenwoordigden.
We hebben gevonden dat motieven van patiënten voor het online zoeken naar gezondheidsinformatie vooral bestonden uit het verminderen van onzekerheid, het verkrijgen van geruststelling en het vergroten van empowerment. Deze motieven verschilden echter afhankelijk van het ziektestadium: aan het begin van het ziektetraject hadden patiënten vooral cognitieve behoeften, terwijl dit in de daaropvolgende ziektestadia meer verschoof naar affectieve behoeften. Positieve (hoop en geruststelling) en negatieve (angst en zorgen) emotionele reacties speelden een belangrijke rol in de zoekstrategieën van patiënten.
Het begrijpen van de zoekpatronen van patiënten is cruciaal voor het optimaliseren van online gezondheidsplatforms. Bovendien kunnen deze bevindingen clinici helpen bij effectieve communicatie over online gezondheidsinformatie die tegemoetkomt aan de specifieke behoeften van patiënten.
Wilt u meer lezen? Het artikel is hier openbaar beschikbaar.
Het onderzoek werd gefinancierd door KWF Kankerbestrijding en werd uitgevoerd door Fiorella Huijgens, Pascale Kwakman, Marij Hillen, Julia van Weert, Monique Jaspers, Ellen Smets & Annemiek Linn.