Gepubliceerd op 5 september 2024 – Na een lange dag op de bank neerploffen met een bord eten op schoot, terwijl je je favoriete tv-serie aanzet? Klinkt aantrekkelijk, maar het is niet bevorderlijk voor de gezondheid. Onlangs publiceerde de BBC hier een artikel over, waarvoor ACHC-onderzoeker Monique Alblas werd geïnterviewd. Dr. Alblas houdt zich bezig met het bestuderen van de invloed van mediagebruik op eetgedrag.
In het artikel worden verschillende redenen besproken waarom regelmatig voor de tv eten een negatieve impact kan hebben op de gezondheid. Ten eerste leidt tv-kijken af, waardoor er met minder aandacht wordt gegeten en signalen van verzadiging minder snel worden opgemerkt. Dat kan leiden tot overeten.
Ten tweede blijkt uit hersenonderzoek dat de smaakbeleving van voedsel afneemt wanneer iemand is afgeleid tijdens het eten, waardoor het eten minder voldoening geeft. Dat kan later op de dag leiden tot een behoefte aan (ongezonde) snacks.
Ten derde zijn de maaltijden die voor de tv worden genuttigd vaak minder gezond. Dit komt waarschijnlijk doordat er eerder wordt gekozen voor een gemakkelijke maaltijd (zoals een kant-en-klaarmaaltijd) wanneer er voor de tv wordt gegeten. Bovendien kan de veelvuldige blootstelling aan lekker, maar vaak calorierijk voedsel op tv (bijvoorbeeld in reclames en kookprogramma’s) tot ongezondere eetkeuzes leiden.
Het ACHC-onderzoek waarnaar in het artikel wordt verwezen, is uitgevoerd door ACHC-onderzoekers Monique Alblas, Saar Mollen en Bas van den Putte, en door co-auteurs Annemarie Wennekers (Sociaal en Cultureel Planbureau; SCP) en Marieke Fransen (Radboud Universiteit Nijmegen). Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van bestaande data van het SCP. Lees het volledige onderzoek hier.