Gepubliceerd op 14 oktober 2019 – Tijdens het Weekend van de Wetenschap onderzochten ACHC-onderzoeker Eline Smit en haar ASCoR-collega Marijn Meijers of milieuboodschappen kunnen worden gebruikt om gezonde voedselkeuzes te stimuleren. Kinderen en hun ouders konden tijdens het evenement winkelen in een virtual reality-supermarkt Wanneer deelnemers een product in de supermarkt oppakten, werd de gezondheids- of milieuimpact van het product metaforisch weergegeven in een pop-up. Bij het oppakken van tussendoortjes die palmolie bevatten, zagen deelnemers bijvoorbeeld een vernietigd regenwoud, terwijl bij het oppakken van tussendoortjes die palmolievrij waren, een ongerept regenwoud werd getoond. De deelnemers waren erg enthousiast over de virtual reality ervaring.
De zorg voor het milieu neemt toe en gezonde voedingskeuzes zijn in sommige gevallen ook milieuvriendelijk. Daarom waren Eline en Marijn nieuwsgierig of milieuboodschappen net zo effectief, of misschien zelfs effectiever zijn dan gezondheidsboodschappen om gezonde voedingskeuzes te stimuleren. Ze bestudeerden dit door gebruik te maken van een virtual reality supermarkt, zodat deelnemers in de virtuele supermarkt worden ‘getransporteerd’ en de virtuele winkelervaring lijkt op een echte winkelervaring.
Hoewel de gegevens van het onderzoek nog niet zijn geanalyseerd, zijn er wel reeds enkele interessante anekdotische inzichten om te delen. Om te beginnen waren de meeste deelnemers kinderen en ze waren erg enthousiast over de virtual reality ervaring. Sommigen waren zo ondergedompeld in de virtuele ervaring dat ze zelfs vergaten dat ze niet in een echte supermarkt waren of ze vroegen of ze nog een keer in de virtual reality supermarkt mochten winkelen. Verder was leeftijd een belangrijke factor bij het begrijpen van de getoonde pop-ups. Terwijl jonge kinderen bijvoorbeeld meldden ‘apen’ te hebben gezien (orang-oetans in het regenwoud), waren oudere kinderen beter in staat om uit te leggen dat ze orang-oetans in verschillende omgevingen zagen: in een ongerept regenwoud, een redelijk vernietigd regenwoud of een volledig vernietigd regenwoud. Zodra kinderen de betekenis van de pop-ups begrepen, dat wil zeggen dat producten die palmolie bevatten niet goed zijn voor de gezondheid en het milieu, gaven ze eerder aan dat ze zouden kiezen voor palmolievrije producten.
Lees meer over het Weekend van de Wetenschap hier.