Geslaagd ACHC symposium over alcohol en sociale netwerk sites

Donderdag 15 december 2016 – Op vrijdag 9 december 2016 vond het tweede ACHC symposium plaats in Amsterdam. Het doel van het symposium was om in een interactieve bijeenkomst wetenschap en praktijk te informeren over de rol van sociale media bij alcoholconsumptie onder adolescenten op basis van recent wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaringen. Het symposium werd mogelijk gemaakt door RPA Personalised Communication en een NWO Veni voor Hanneke Hendriks (project nummer 451-15-022).
 
Het symposium begon, na een introductie, met een presentatie van Hanneke Hendriks van de Universiteit van Amsterdam over wat jongeren plaatsen op sociale netwerksites over alcohol en waarom ze dit doen. Hierop volgde de presentatie van Kathleen Beullens (Katholieke Universiteit Leuven) die vertelde wat de effecten van dit soort posts zouden kunnen zijn. Vervolgens sprak Jeroen Loman van de Radboud Universiteit Nijmegen over de vraag of zelf-overtuiging kan worden ingezet via Facebook om jongeren minder te laten drinken.

Na deze sprekers uit de wetenschap kwamen twee sprekers uit de praktijk aan het woord. Wim van Dalen (directeur van Stap) sprak over de rol van alcohol-marketing op sociale media en Peter de Wolf (directeur van Stiva) sprak over de vraag hoe dit op een verantwoorde manier zou kunnen gebeuren. Hierna volgde 2 korte blitzpresentaties van Femke Geusens (Katholieke Universiteit Leuven) en Mathijs Mesman (Universiteit Leiden) over de effecten van alcoholposts, en waar deze effecten vanaf kunnen hangen. De dag werd afgesloten met een keynote van Megan Moreno (University of Washington) over de rol van gezondheidsberichten op sociale media in het leven van adolescenten.
 
Het ACHC en het aanwezige publiek kijken terug op een succesvolle dag met veel interactie en interesse vanuit het publiek. Voor degenen die helaas niet aanwezig konden zijn, of voor hen die de inhoud nog eens rustig willen bekijken, vindt u de presentaties hier (zip-bestand).

img_0180

img_0186

img_0188

img_0189

img_0494

img_0183

img_0187

img_0492