Gastcollege Rita Araujo: Communicatie over COVID-19 in Portugal

Gepubliceerd op 23 mei 2024 – Op 29 maart 2024 gaf Rita Araujo (Universiteit van Minho, Portugal) een gastcollege bij ASCoR over onderzoek naar de rol van gezondheidscommunicatie tijdens een gezondheidscrisis zoals COVID-19.

In haar lezing presenteerde Rita Araujo een grootschalig onderzoeksproject dat ze heeft uitgevoerd samen met een team van onderzoekers over de communicatie rondom de COVID-19 crisis in Portugal, door de algemene nieuwsmedia en door officiële bronnen (gezondheids- en overheidsautoriteiten). Het project bestond uit vier grote onderdelen: vragenlijstonderzoek onder journalisten; inhoudsanalyse van COVID-19 nieuwsberichten; inhoudsanalyse van televisienieuwsuitzendingen en een analyse van de Digitale communicatie van de COVID-19 vaccinatiecampagne in de EU.

De resultaten van het onderzoek suggereren dat de toegenomen intensiteit van de berichtgeving (met name in tv-nieuws) over COVID-19 tijdens de eerste weken van de pandemie mogelijk heeft bijgedragen aan het bevorderen van preventiegedrag door de Portugese bevolking. Ook is het interessant dat de intensiteit van de berichtgeving niet altijd overeenkwam met de ernst van de pandemie; tijdens de ergste fasen was er verrassend weinig berichtgeving. Daarnaast liet het onderzoek zien dat journalisten naast gezondheid verschillende onderwerpen naar voren brachten gerelateerd aan COVID-19 zoals onderwijs, werk en de economie. Evenzo hebben officiële gezondheids- en overheidsinstanties in Portugal sociale media frequent ingezet om vaccinatie te bevorderen en desinformatie tegen te gaan.

Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.