Gastcollege: De kracht van sociale normen voor crisis communicatie – Geleerde lessen uit de Covid-19 pandemie

Gepubliceerd op 29 september 2022 – Op 21 september gaf Sarah Geber (Senior Research and Teaching Associate, Universiteit van Zürich, Zwitserland) een gastcollege bij ASCoR getiteld “The potential of social norms for crisis communication – Learnings from the Covid19-pandemic”. 

In haar lezing presenteerde Geber een theoretisch model over het onderwerp sociale normen en communicatie in tijden van crisis (zoals de Covid-19 pandemie). Ze redeneerde dat communicatie en mediaberichten impact hebben op de waargenomen sociale normen in de bevolking, die vervolgens ons gedrag beïnvloeden. Dit is onder meer getest in de grootschalige Zwitserse studie ‘Covid Norms’, uitgevoerd tussen september 2020 – augustus 2022 – waarvan Geber co-hoofdonderzoeker is. De studie liet zien dat in Zwitserland de media invloed hebben gehad op de sociale normen in de bevolking met betrekking tot het halen van vaccinaties. Meer informatie over het onderzoek ‘Covid Norms’ vindt u hier: covid-norms.ch/en.

Geber sloot haar gastcollege af met een aantal suggesties voor toekomstig onderzoek. Ze legde uit dat het belangrijk is om rekening te houden met de rol van cultuur en sociale contexten bij het analyseren van hoe media en communicatie de perceptie van sociale normen tijdens (gezondheids)crises beïnvloeden. Bovendien benadrukte ze dat het essentieel is om niet ‘moe’ te worden van onderzoek naar de Covid-19-pandemie vanuit een sociaalwetenschappelijk perspectief, aangezien dit onderzoek een essentiële bijdrage levert aan een betere crisisparaatheid.

Meer informatie over het onderzoek van Sarah Geber is hier te vinden: https://www.ikmz.uzh.ch/en/research/divisions/media-use-and-effects/team/sarah-geber.html