‘Even klikken voor zorg in de buurt”: Analyse van websites van apotheken in vier landen

Gepubliceerd op 26 juli 2017 – Hedendaagse apotheken presenteren zich vaak als ‘centra voor gezondheidszorg in de wijk’. In de communicatie wordt benadrukt dat de apotheek méér is dan een uitgiftepunt voor medicijnen, en dat men er terecht kan voor allerlei gezondheids- en medische diensten, zoals informatie over ziektepreventie, begeleiding bij chronische aandoeningen, en in veel landen ook diagnose en vaccinaties. Tegelijkertijd promoten apotheken vaak een scala aan commerciële producten, variërend van afslankcrèmes tot douchekrukken, klamboes en make-upproducten. Dit artikel presenteert de resultaten van een inhoudsanalyse van de websites van geregistreerde apotheken in vier Westerse landen (Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië), met nadruk op de mate waarin het aanbod aan medische en commerciële diensten op de websites wordt gecombineerd.

De internationale top-5 van producten en diensten op apothekerswebsites bestond uit achtereenvolgens: cosmetische producten, aanvragen van herhaalrecepten, zelfzorggeneesmiddelen, alternatieve medicijnen en thuiszorgproducten. Verder kwam een combinatie van medische en commerciële diensten op gemiddeld bijna driekwart van de apothekerswebsites voor. Omdat het publiek het onderscheid tussen medische en commerciële diensten vaak moeilijk kan maken, kunnen dergelijke combinaties leiden tot een verhoogde belangstelling voor onnodige of voor de patiënt ongeschikte producten en diensten.

Meer lezen? Zwier, S. (2017). ‘Click for closer care’: A content analysis of community pharmacy websites in four countries. Journal of Medical Internet Research, 19(6), e205. doi: 10.2196/jmir.6899

Link naar publicatie: klik hier