European Conference on Health Communication 2021: Een terugblik

Gepubliceerd op 20 januari 2022 – Op 4 en 5 november 2021 organiseerden ACHC-onderzoekers met collega’s van de Radboud Universiteit, de Universiteit Antwerpen en de Hogeschool Utrecht de derde European Conference on Health Communication (ECHC). Het thema van deze conferentie was “Health communication dynamics in turbulent times”.

De online conferentie trok 150 deelnemers uit meer dan 15 verschillende landen. Het programma bestond uit 90 onderzoekspresentaties over de rol van gezondheidscommunicatie in de context van technologische ontwikkelingen en het snel veranderende medialandschap. De beste presentaties door promovendi werden tijdens de feestelijke afsluiting van de conferentie beloond met een prijs.

De twee keynote lezingen werden verzorgd door Dr. Wyke Stommel (Radboud Universiteit Nijmegen) en Koen Wauters (VRT). Stommel sprak over de invloed van videotechnologie bij postoperatieve consulten. Wauters beschreef hoe zijn werk als wetenschapsjournalist in Vlaanderen door de Corona crisis veranderde.

Behalve traditionele presentaties was er ook volop ruimte voor het presenteren van work in progress. Voor PhD’s waren er bovendien sessies over ‘leren van mislukkingen’ (door Prof. Elena Semino, Lancaster University) en over het publiceren van onderzoek (met editors van Mobile Media & Communication, Patient Education and Counseling, en het European Journal of Health Communication). Daarnaast presenteerden EACH (International Association of Communication in Healthcare), de TWG Health Communication van ECREA (European Communication Research and Education Association) en de Health Communication divisie van ICA (International Communication Association) zich.

Naast het wetenschappelijke programma konden congresdeelnemers elkaar ook informeel ontmoeten. Zo waren er ‘breakout coffee rooms’ en konden deelnemers hun kennis over communicatie, gezondheid en corona testen tijdens de Pub Quiz night.

Meer informatie over de conferentie, waaronder het complete programma en het book of abstracts, is beschikbaar op www.echc2021.eu.

We kijken terug op een succesvolle en inspirerende conferentie en danken onze sponsors: NeFCA en ECREA!

Ook veel dank aan de organiserende commissie bestaande uit Hanneke Hendriks, Gudrun Reijnierse, Gert-Jan de Bruijn, Enny Das, Heidi Vandebosch, Hans Vehof en Julia van Weert en alle anderen die geholpen hebben bij de organisatie.