Eline Smit en collega’s ontvangen een ZonMw subsidie

Gepubliceerd op 17 juli 2019 – Samen met collega’s van de universiteiten Maastricht (o.a. Dr. Ciska Hoving) en Leiden (o.a. Dr. Matty Crone), heeft ACHC onderzoeker Eline Smit een ZonMw subsidie gekregen voor het identificeren van de werkzame elementen in, in Nederland beschikbare, stoppen met roken interventies (€49.525).

De studie die zij gedurende drie maanden zullen uitvoeren past goed bij het doel van het National Preventie Akkoord om te streven naar een Rookvrij Generatie in 2040. Eerstelijns zorgverleners, zoals huisartsen en verloskundigen, kunnen een belangrijke rol spelen bij het bereiken van dit doel door hun cliënten te begeleiden bij het stoppen met roken.

Er zijn verschillende effectieve programma’s ontwikkeld, maar het is niet duidelijk waarom deze programma’s werken en onder welke voorwaarden. In hun onderzoek passen Eline en haar collega’s een zogenaamde Realistische Evaluatie toe om te identificeren welke (combinaties van) programma elementen zorgen voor een positief effect op 1) het stopgedrag van rokers, en 2) de stoppen met roken begeleiding van eerstelijns zorgverleners. Hiermee ontwikkelen zij belangrijke kennis over de werkzame elementen van stoppen met roken programma’s en welke voorwaarden nodig zijn voor een positief effect. Deze informatie kan worden gebruikt voor het selecteren of ontwikkelen van de juiste programma’s voor rokers en zorgverleners.

Meer informatie over de toekenning is te vinden bij ZonMw.