Effectiviteit van keuzehulpen verbeterd door het toevoegen van animaties en narratieve informatie

Gepubliceerd op 31 maart 2021 – De manier waarop informatie gepresenteerd wordt in keuzehulpen voor patiënten met kanker, (online) tools om patiënten te ondersteunen in het maken van een geïnformeerde behandelkeuze, beïnvloedt de effectiviteit van de keuzehulp. Zo zorgt een hogere waardering van patiënten voor de informatie in de keuzehulp dat patiënten deze informatie beter onthouden en daardoor een meer geïnformeerde behandelkeuze maken. 

In een recent gepubliceerd artikel in het Journal of Medical Internet Research presenteren Melanie de Looper en co-auteurs verschillende strategieën om de informatievoorziening in keuzehulpen gericht op patiënten met kanker te verbeteren. Allereerst blijkt dat het presenteren van informatie via een animatie een waardevolle toevoeging is voor dergelijke keuzehulpen. Patiënten die een variant van de keuzehulp kregen waarin de informatie gepresenteerd werd via een animatie waren significant meer tevreden over de informatie en konden de informatie beter onthouden dan patiënten die een variant van de keuzehulp kregen waarin de informatie gepresenteerd werd via tekst. De hogere tevredenheid en het beter onthouden van de informatie leidde vervolgens tot het maken van een beter geïnformeerde keuze over de behandeling. Daarnaast bleken patiënten ook meer tevreden over informatie gepresenteerd als narratief, waarin naast feitelijke informatie ook persoonlijke en emotionele informatie gegeven werd, dan over alleen feitelijke informatie. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat informatievoorziening in keuzehulpen geoptimaliseerd kan worden door het toevoegen van een animatie of narratieve informatie om zo patiënten beter te helpen bij het maken van een geïnformeerde behandelkeuze.

De Looper, M., Damman, O., Smets, E., Timmermans, D., & Van Weert, J. (2020). Adapting Online Patient Decision Aids: Effects of Modality and Narration Style on Patients’ Satisfaction, Information Recall and Informed Decision Making. Journal of Health Communication, 25(9), 712-726.

Klik hier voor het artikel.