Een nieuwe bijeenkomst van het Be-Prepared consortium met ACHC-onderzoekers

Gepubliceerd op 12 januari 2023 – Op 7 december heeft een nieuwe bijeenkomst van het ‘Be-Prepared’ consortium plaatsgevonden op het RIVM hoofdkantoor in Bilthoven. Het consortium is in juni 2022 gelanceerd en houdt zich bezig met diepgaand onderzoek naar het verbeteren van de pandemieparaatheid vanuit een gedragsperspectief. 

‘Be-Prepared’ (Behavioural Science for Pandemic Preparedness) is een samenwerking tussen het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en vier Nederlandse universiteiten (Universiteit van Amsterdam, Radboudumc, Universiteit Utrecht en Universiteit Twente). Binnen dit bredere project focussen onderzoekers van ACHC en ASCoR (Julia van Weert, Bas van den Putte, Eline Smit, Saar Mollen, Mark Boukes, Toni van der Meer, Nida Gizem Yilmaz en Adriana Solovei) zich op het analyseren van mediagebruik, mediacontent, en mediaeffecten op de naleving van de preventieve maatregelen tijdens de COVID-19-pandemie in Nederland. De rol van interpersoonlijke communicatie wordt ook onderzocht binnen deze context. Andere onderwerpen die binnen het consortium worden geanalyseerd zijn, onder anderen, gedragsdeterminanten, draagvlak voor maatregelen, en welzijn tijdens een pandemie. De bestaande onderzoeksplannen binnen het Be-Prepared consortium zijn openbaar beschikbaar op het OSF platform: OSF | Be-Prepared Consortium.

Het diepgaande onderzoek maakt gebruik van data die tussen maart 2020 en september 2022 zijn verzameld door de Corona Gedragsunit van het RIVM. Meer informatie over de gegevens die de Gedragsunit verzamelt kunt u hier vinden.