dr. Marcia Vervloet

marcia-vervloet

  • Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen
    Programmagroep: Persuasive Communication
  • Nieuwe Achtergracht  166
    1018 WV  Amsterdam
  • M.Vervloet@uva.nl

Naam: Marcia Vervloet
PhD: 2013, Tilburg University
MSc: 2003, Utrecht University
Interesses: Sinds 2004 heb ik diverse projecten uitgevoerd binnen het themagebied Farmaceutische Zorg op het NIVEL. In mijn promotieonderzoek (2008-2013) heb ik de inzet van Real Time Medication Monitoring met een SMS herinnering op maat om diabetes type 2 patiënten te ondersteunen in het nemen van hun orale bloedglucoseverlagende medicatie geëvalueerd. Een van mijn interesses is nog steeds de inzet van nieuwe technologieën om patiënten te ondersteunen bij hun medicijngebruik. In de tussentijd heeft mijn interesse zich uitgebreid naar (het verbeteren van) de communicatie tussen het apotheekteam en patiënten over hun medicatiegebruik (vandaar de COM-MA en TRIAGE projecten – zie hieronder). Dit houdt ook in het identificeren van patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden om in de communicatie hier rekening mee te houden (RALPH project – zie hieronder).

Onderzoek: 
Specifiek in samenwerking met Annemiek Linn:

  • COM-MA: Het ontwikkelen en testen van een online communicatietraining voor apothekersassistenten in poliklinische apotheken om hun patiëntgerichte communicatievaardigheden te verbeteren. Wij doen dit door hun baliegesprekken op te nemen, ze zelf te laten reflecteren op hun eigen communicatie, waarna we ze persoonlijke feedback geven om hun communicatie te verbeteren.
  • TRIAGE: Het ontwikkelen en testen van een praktische vragenset voor apothekersassistenten in openbare apotheken om aan de balie potentiële medicatie-gerelateerde problemen van patiënten te identificeren (de juiste vragen stellen). Om vervolgens aan de hand van een overzicht met mogelijke oorzaken van deze problemen een strategie te kiezen om deze problemen aan te pakken.

Projecten op het NIVEL (selectie):

  • RALPH: Het ontwikkelen en testen van een instrument om patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden te identificeren aan de apotheekbalie.

Link: LinkedIn