Cum laude’ voor ACHC-promovendus Minh Hao Nguyen

Gepubliceerd op 10 mei 2019 – Op 25 april 2019 behaalde ACHC-promovendus Minh Hao Nguyenhaar doctoraat aan de Universiteit van Amsterdam met het predicaat ‘cum laude’. Het proefschrift is getiteld ‘A novel approach to tailored communication: Optimizing online health information for older patients’.

In de afgelopen jaren is het aantal en gebruik van gezondheidswebsites enorm gegroeid. Patiënten, waaronder ook oudere patiënten, gaan steeds vaker online op zoek naar informatie om zich voor te bereiden op consulten of om de informatie uit consulten aan te vullen of te controleren. Nguyen onderzocht of het afstemmen van online gezondheidsinformatie op visuele voorkeuren (voor tekst, afbeeldingen en video) van oudere patiënten (65+) met kanker hen kan ondersteunen in hun gesprekken met zorgverleners.

Zij voerde vijf studies uit (twee experimentele studies, een veldstudie, een websiteontwikkelingsstudie en een randomized controlled trial onder patiënten met kanker) onder ruim 1200 mensen. Met haar onderzoek laat Nguyen zien dat het aanpassen van online gezondheidsinformatie op persoonlijke voorkeuren een veelbelovende strategie is om de effectiviteit van deze informatie voor patiënten met kanker te optimaliseren, ongeacht hun leeftijd. De resultaten van het onderzoek zijn dan ook relevant voor communicatie professionals, interventie designers en zorgverleners bij het ontwikkelen van effectieve online gezondheidsinformatie voor patiënten in een digitaal tijdperk.

Dit onderzoek werd financieel mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding. Het project was een samenwerking tussen de Amsterdam School of Communication Science/ASCoR, en de afdeling Medische Psychologievan het Amsterdam UMC, locatie AMC. De randomized controlled trial werd uitgevoerd in samenwerking met het Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam (GIOCA) van het Amsterdam UMC, locatie AMC. Het proefschrift werd begeleid door prof. dr. Julia van Weert (UvA), prof. dr. Ellen Smets (AMC-UvA), prof. dr. Eugène Loos (UvA) en dr. Nadine Bol (UvA).

Hao Nguyen (mh.nguyen@ikmz.uzh.ch) is nu werkzaam als Senior Research & Teaching Associate aan de University of Zurich. Het proefschrift is hier beschikbaar.