Consortium met ACHC ontvangt grote beurs uit Nationale Wetenschapsagenda

Gepubliceerd op 11 januari 2021 – Gert-Jan de Bruijn heeft in een consortium met diverse academische en praktijkpartners een beurs ontvangen van de Nationale Wetenschapsagenda binnen de financieringsronde voor Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). De toekenning van NWO bedraagt 9.7 miljoen EUR en het onderzoek zal zich richten op technologische oplossingen en maatschappelijke bewustwording van antimicrobiële resistentie.

Antimicrobiële resistentie (AMR) – waarbij bacteriën in toenemende mate resistent zijn tegen antibiotica – is wereldwijd een explosief toenemend probleem. AMR vergroot het risico op levensbedreigende infecties na een operatie met als gevolg slechtere behandelresultaten en mede hierdoor een toename van de gezondheidszorgkosten. Voorzichtige schattingen laten zien dat er in 2050 wereldwijd 10 miljoen mensen per jaar overlijden aan de gevolgen van AMR.

Het onderdeel waar Gert-Jan de leiding over heeft, zal zich richten op de maatschappelijke bewustwording van AMR. Hiertoe wordt in samenwerking met Universiteit Maastricht, RIVM, en VWS uitgebreide historische gegevens geanalyseerd om te achterhalen hoe eerdere gezondheidsproblematiek – zoals overgewicht en huidkanker – bekend is geworden bij het publiek en zorgprofessionals. In combinatie met uitgebreide gesprekken met belanghebbenden wordt een campagne ontwikkeld en geëvalueerd, zodat de technologische oplossingen optimaal de beoogde doelgroepen bereikt en de ernst van AMR wordt onderkend.

Het project duurt zes jaar en zal onder andere 22 promovendi en een aantal post-doc posities bekostigen.

Meer informatie over het project: https://nwa-dartbac.nl

Meer informatie over NWA-ORC: klik hier