Chat over je seksuele gezondheid op een computer

Gepubliceerd op 17 november 2022 – Gespreksmiddelen die de seksuele gezondheid bevorderen, zijn niet alleen effectief, maar gebruikers vinden ze ook gemakkelijk te gebruiken, erg nuttig en heel bevredigend. 

Conversatietechnologieën voor het bevorderen van seksuele gezondheid bestaan ​​al meer dan een decennium, hoewel recente technologische ontwikkelingen ervoor hebben gezorgd dat ze de afgelopen vijf jaar tot bloei zijn gekomen. Als onderdeel van het door NWO gefinancierde project ‘Look Who’s Talking’, hebben ASCoR-onderzoeker Divyaa Balaji en collega’s van andere Nederlandse en Belgische universiteiten een systematische review en meta-analyse uitgevoerd van interventies waarbij gebruik wordt gemaakt van conversatietechnologieën die een of meer aspecten van seksuele gezondheid beogen te bevorderen.

Onze meta-analyse suggereert dat conversatietechnologieën voor het bevorderen van seksuele gezondheid vooral nuttig zijn voor therapietrouw bij antiretrovirale behandeling, en dat andere of meer inspanningen nodig zijn om ander seksueel gezondheidsgedrag aan te pakken. Gelukkig vonden gebruikers de diverse interventies zeer acceptabel, wat hun potentieel bevestigt. Voor een betere gebruikerservaring is het belangrijkste verbeterpunt de algehele kwaliteit van de informatie die door de gesprekspartners wordt verstrekt over onderwerpen op het gebied van seksuele gezondheid.

Naast meer pragmatische behoeften zoals gebruiksgemak en bruikbaarheid, bleken ook andere gebruikersbehoeften zoals sociale aanwezigheid, emotionele steun en comfort. Deze aanvullende factoren kunnen specifiek zijn voor gebruikersacceptatie bij gevoelige onderwerpen zoals seksuele gezondheid, aangezien de chatbot een omgeving van vertrouwen, acceptatie en empathie moet creëren om individuen op hun gemak te stellen en betrokken te houden. Deze factoren zijn he waard zijn om in toekomstige studies verder te worden onderzocht.

Bekijk hier het artikel.