Calorie-labels: effectief in de strijd tegen overgewicht?

Gepubliceerd op 04 oktober 2016 – Overgewicht is in Westerse landen een belangrijke oorzaak van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Het is dus van groot belang dat grootschalige interventies ingezet gaan worden in de strijd tegen overgewicht. In de Verenigde Staten worden restaurants momenteel verplicht calorie-labels te vermelden bij gerechten en dranken. Omdat de effectiviteit hiervan nog niet bekend is, hebben Camella Rising en Nadine Bol onderzocht of calorie-labels invloed hebben op de menukeuzes die mensen maken.

In de studie die een samenwerking was met George Mason University werden 179 studenten willekeurig blootgesteld aan een menu met en een menu zonder calorie-labels. Via een online survey werd aan deze studenten gevraagd welke menukeuzen (bestaande uit één gerecht en één drankje) zij zouden maken op basis van het menu dat zij te zien kregen. Uit dit onderzoek blijkt dat calorie-labels ervoor kunnen zorgen dat mensen in restaurants vaker kiezen voor gerechten en drankjes met minder calorieën. Dit blijkt vooral zo te zijn voor mensen die hun impulsiviteit goed onder controle kunnen houden. In de toekomst zou ook onderzocht kunnen worden welke andere factoren een rol spelen in de menukeuzen die mensen maken. Op deze manier kunnen gezondheidsinterventies en beleid beter inspelen op het bevorderen van gezonde menukeuzen in de strijd tegen overgewicht.

Meer lezen? 
Rising, C. J., & Bol, N. (in press).
Nudging our way to a healthier population: The effect of calorie labeling and self-control on menu choices of emerging adults.Health Communication doi:10.1080/10410236.2016.1217452

Link: klik hier

Gepubliceerd op 4-10-2016