Argos reportage ‘Het ongehoorde kind’

Gepubliceerd op 4 april 2024 – Kinderen van vluchtelingen of migranten die geen of slechte zorg krijgen omdat professionals in de jeugdzorg geen tolk in kunnen schakelen. Onderzoeksjournalist Nina van Raay (Argos VPRO/HUMAN 24/3/2024) brengt het pijnlijk en helder in beeld in haar reportage “Het ongehoorde kind”. De reportage, waarvoor onder andere ACHC onderzoeker Barbara Schouten werd geinterviewd over haar onderzoek naar taalbarrieres in de zorg, is nu terug te kijken op NPO Start en op de website van de VPRO.

Aan de bel trekken doen deze kinderen en hun ouders bijna nooit. Want ze spreken de taal nog niet, hebben geen toegang tot het systeem, en schamen zich ook vaak. De Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd (SBJ) trokken afgelopen zomer gelukkig wel aan de bel. De brandbrief die SBJ naar de Tweede Kamer stuurde resulteerde in een motie waarmee de Kamer het ministerie van VWS vraagt om afspraken te maken met gemeenten en jeugdzorgaanbieders. Maar dat is nog steeds niet gebeurd.

Klinisch psycholoog Mustafa Uriakhel vertelt in de reportage hoe frustrerend het is om juist deze kinderen geen zorg te kunnen bieden. Én hoe hij 9 van de 10 keer ‘nee’ krijgt als hij een gemeente vraagt of hij een tolk in mag schakelen. Semhar vertelt in de reportage hoe zij zorg voor haar vierjarige zoontje weigerde omdat ze de hulpverleners niet begreep. Raadsonderzoeker Lisalore Varkevisser vertelt hoe ze zaken krijgt die een gevolg zijn van onbegrip die helemaal niet bij de Raad voor de Kinderbescherming gemeld hadden hoeven worden als tolken waren ingeschakeld.

De SBJ trok daarom in januari opnieuw aan de bel bij Kamerleden. Beroepsorganisaties vragen om centrale toegang tot tolken met één landelijk telefoonnummer voor alle professionals en alle zorgvragers. Want dat bespaart professionals, managers, beleidsmakers, en gemeenten veel tijd én geld. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) staat wel open voor een landelijke oplossing, zo blijkt uit de reportage van Argos. De volgende stap is aan Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport!