Gepubliceerd op 2 mei 2024 – Op 2 april 2024 vond het ACHC symposium ‘gezondheid in verbinding plaats’ ondersteund door NeFCA, ASCoR en NWO. Het symposium was druk bezocht en trok mensen uit alle windrichtingen. Mensen die meer wilde leren over het specifieke onderzoek wat gedaan wordt rondom sociale invloeden op gezondheidsgedrag. Maar ook inspiratie opdoen, netwerken en het verbreden van het eigen perspectief bleken belangrijke redenen voor het bijwonen van het symposium. Op basis van de bloeiende discussies en de vele gesprekken tussen de aanwezigen uit de praktijk en wetenschap lijkt het erop dat de aanwezigen hebben gekregen waar zij voor kwamen.
We begonnen de dag met een presentatie van UvA collega Adriana Solovei over de relatie tussen interpersoonlijke communicatie en gezondheidsgedrag en de relatie tussen interpersoonlijke communicatie en media effecten tijden de COVID-19-pandemie in Nederland. Om vervolgens dieper in te gaan op effecten van interpersoonlijke communicatie, maar dan in de context van alcoholconsumptie bij jongvolwassenen. Christin Scholz (UvA), toonde hoe je dagelijkse sociale invloeden op gezondheidsgedrag meetbaar kunt maken en systematisch kunt beïnvloeden.
Thabo van Woudenberg (Radboud Universiteit/ Erasmus Universiteit) presenteerde vervolgens zijn werk naar hoe sociale netwerken mogelijk gemobiliseerd kunnen worden in het stimuleren van gezond gedrag in interventies bij jongeren. Een groep voor wie vrienden in grote mate bepalend kunnen zijn voor gemaakte keuzes. Hoe sociale netwerken in kaart worden gebracht en gemobiliseerd in de netwerkaanpak Kind naar Gezonder Gewicht, werd vervolgens toegelicht door Emma van den Eynde (Jongeren op Gezond Gewicht).
Omdat niet alleen het brein maar ook de maag gevoed moet worden namen we even een break met een broodje en een goed gesprek met gelijkgestemden. Om vervolgens te vernemen van Jan Willem Bolderdijk (UvA) hoe mensen gemobiliseerd kunnen worden om veranderingen in het systeem mogelijk te maken die ingaan tegen de heersende sociale norm en hoe het ‘heilig boontje effect’ dit soms in de weg kan staan. Desirée Spronk van het Trimbos instituut ging in op hoe soms onbedoeld door communicatie het beeld kan ontstaan dat bepaald gedrag (bijv. drugsgebruik) meer voorkomt, dan daadwerkelijk het geval is. Hetgeen mogelijk onbedoeld kan zorgen voor meer gebruik. Zij ontwikkelde een toolbox drugscommunicatie om dit te voorkomen.
Dit werd vervolgd door vijf razendsnelle en razend interessante Blitz presentaties op uiteenlopende onderwerpen te noemen, gezondheidsvaardigheden (Dachel Seeratan), community meetings ten behoeven van vroege herkennign van hart- en vaatziekten (Bryn Hummel), gesprekken tussen vleeseters en vleesmijders (Amber Peeters), first-responder applicaties om tijdige reanimatie mogelijk te maken (Cas von Winckelmann) en het verzamelen van kennis rondom zeldzame aandoeningen door data donatie van leden van online gemeenschappen (Annemiek Linn).
De middag werd afgesloten met een keynote van Jaap Seidell (VU) die zijn visie deelde rondom de rol van de wetenschap in het verkleinen van controverses die bestaan rondom voeding. Kernpunten daarbij waren, Beter onderzoek doen (meer deelnemers volgen over een langere tijd), minder beïnvloeding, meer nuance en duiding en ruimte voor twijfel en onzekerheid.
Er werd nog even nagesproken onder het genot van een drankje om vervolgens met nieuwe connecties, ideeën en inspiratie het symposium te besluiten.