ACHC op het congres van de European Health Psychology Society (EHPS)

Gepubliceerd op 26 september 2024 – In de eerste week van september reisde een groep ACHC-onderzoekers naar het zonnige Cascais, Portugal voor de jaarlijkse conferentie van de European Health Psychology Society (EHPS) om hun meest recente onderzoek te presenteren. In dit nieuwsbericht geven we een samenvatting van onze lezingen.

  • Alessandra Mansueto presenteerde een gerandomiseerde gecontroleerde pilotstudie, waarin zij en haar collega’s het waargenomen nut en de haalbaarheid van een op maat gemaakte interventie en gepersonaliseerde netwerken voor personen die cannabisgebruik willen verminderen/stoppen onderzochten met behulp van de Experience Sampling Method (ESM). De studie toont veelbelovende resultaten voor het personaliseren van interventies voor gedragsverandering. De moeilijkheden die de onderzoekers tegenkwamen zullen worden gebruikt om de interventie te optimaliseren.
  • Anne Vos presenteerde onderzoek waarin communicatiestrategieën om de naleving van preventieve maatregelen tegen pandemieën te verbeteren werden vergeleken. Bevindingen uit het online experiment, waaraan meer dan 4.000 Nederlandse deelnemers deelnamen, lieten zien dat hoewel geen enkele strategie de nalevingsintentie significant verhoogde, berichten die de nadruk legden op sociale voordelen, empathie, en risico de waargenomen effectiviteit van de maatregelen verbeterden, en dat berichten over sociale voordelen de risicoperceptie verhoogden.
  • Marijn Meijers presenteerde twee studies geleid door haar collega Femke van Horen over het “overview effect,” een fenomeen waarbij astronauten een vernieuwd verantwoordelijkheidsgevoel voor het milieu ervaren na het zien van de schoonheid van de aarde vanuit de ruimte. Het onderzoek testte of een virtual reality (VR) versie van het overview effect invloed heeft op milieuvriendelijke gedragingen, en vond geen significante veranderingen in de consumptie van vlees of zuivel, maar een lichte toename in donaties aan milieuorganisaties na een meer meeslepende VR-ervaring.
  • Mieke Oldeman presenteerde een deel van haar kwalitatieve werk over hoe adolescenten met angst- en depressieproblemen online korte video’s (bijv. TikToks) gebruiken om content over mentale gezondheid te consumeren. In haar vijf minuten durende lezing richtte ze zich op de motivatie van adolescenten om deze content te consumeren en welke positieve effecten ze zelf rapporteerden. Wil je meer lezen over het onderzoek? Bekijk OSF.
  • Saar Mollen presenteerde een onderzoek onder leiding van ACHC-onderzoeker Adriana Solovei naar de effecten van interpersoonlijke communicatie, nieuwsconsumptie en vertrouwen op gezondheidsgedrag. Ze ontdekten dat verschillende gedragingen worden beïnvloed door verschillende factoren en dat dit afhankelijk kan zijn van de  verschillende fasen van een crisis. De bevindingen bieden eerste inzichten voor hoe beleidsmakers en gezondheidsbevorderaars verschillende soorten gezondheidsgedrag het meest effectief kunnen beïnvloeden tijdens een crisis.
  • Spela Dolinsek legde uit dat studenten tijdens de COVID-19-pandemie vaker gebruikmaakten van sociale media dan ervoor of erna, en dat ze een verhoogd gebruik in verband brachten met lagere mentale welzijnsresultaten. Wanneer ze echter werden blootgesteld aan verontrustende gezondheidsberichten, bood actieve betrokkenheid op sociale media, zoals het liken, delen of lezen van de opmerkingen, hen mogelijkheden om hiermee om te gaan. Sommige studenten gaven ook aan opzettelijk (verontrustende) officiële communicatie te vermijden, wat een uitdaging vormde voor officiële bronnen. Ga voor meer informatie naar OSF.
  • Tonka Milošević gaf een presentatie over haar lopende onderzoek naar welke waarden meer of minder belangrijk zijn voor universitaire studenten bij het kiezen en/of gebruiken van een app voor mentaal welzijn. Ze deelde met het publiek haar inzichten over hoe deze waarden – van wisselend belang – werden ervaren als geïntegreerd in de app (of niet) en hoe dit op zijn beurt de betrokkenheid van studenten bij de app beïnvloedde.
  • Eline Smit gaf een presentatie over een onderzoek uitgevoerd door ACHC-onderzoeker Kaiyang Qin waarin ze aantoonden dat het zoeken naar voedselrelevante content op YouTube positief geassocieerd werd met het zien van ongezonde, door gebruikers gegenereerde, content, maar niet met het zien van ongezonde voedseladvertenties of het aantal voedselbedrijven dat de gebruiker als hun potentiële klant targette. Het laatste was echter significant geassocieerd met het zien van ongezonde voedseladvertenties. Meer details over het onderzoek vindt u hier.

Naast het presenteren van hun werk, hadden deze onderzoekers ook tijd om te genieten van de Portugese kustlijn, lekker te eten en hebben ze genoten van het conferentiediner [zie foto].

Op naar volgend jaar!