ACHC onderzoeker draagt bij aan Handbook of Behavior Change

Gepubliceerd op 21 september 2020 – Gedragsverandering is van groot belang om gezond te worden en gezond te blijven. In een recent gepubliceerd boek hebben experts uit de hele wereld daarom een overzicht geschreven van de meest belangrijke theorieën en meest effectieve interventie-strategieën om gezond gedrag te begrijpen en te beïnvloeden. Gert-Jan de Bruijn heeft samen met collega’s uit Canada een hoofdstuk geschreven over implementatie intenties. 

Het handboek, dat onlangs verscheen bij Cambridge University Press, is een uitgebreid naslagwerk waarin in bijna 50 hoofdstukken en in meer dan 700 pagina’s de meest recente en belangrijke literatuur rondom gedragsverandering wordt beschreven. Zo is er niet alleen aandacht voor automatische processen en omgevingsinvloeden, maar ook voor de rol van stakeholders bij het implementeren van interventies en de kosteneffectiviteit van interventies. Verder wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de praktische toepassing van gedragstheorieën. Binnen dit domein heeft Gert-Jan de Bruijn, samen met Ryan Rhodes en Stina Grant, een hoofdstuk geschreven hoe op een eenvoudige manier gedragsverandering kan worden bewerkstelligd door gebruik te maken van implementatie intenties: dit zijn zogenaamde ‘als-dan’ interventies, waarbij mensen in staat worden gesteld om hun gedragsverandering af te stemmen op de omgeving waarin zij zich bevinden.

Een overzicht van de inhoud van het boek is hier te vinden.

Hagger MS, Cameron L, Hamilton K, Hankonen N, Lintunen T. The Handbook of Behavior Change (Cambridge Handbooks in Psychology). Cambridge: Cambridge University Press; 2020