De rol van informatiecopingstijl en behandelmethode op angst onder kankerpatienten

Gepubliceerd op 23 maart 2018 – Onderzoek toont aan dat rond 30% van kankerpatiënten tijdens de behandelfase klinisch verhoogde angstscores heeft die aanvullende zorg behoeven. Er is echter weinig bekend over angst tijdens de diagnostische fase, en de invloed die verschillende factoren kunnen hebben op deze angst. In deze studie onderzochten wij de rol van informatiecopingstijl en geadviseerde behandeling op angst voor en na het diagnostische consult met de zorgverlener.

Een-en-tachtig patiënten met darmkanker werden op basis van vragenlijst antwoorden verdeeld op een hoge versus een lage informatiecopingstijl. Patiënten met een hoge informatiecopingstijl hebben behoefte aan veel informatie, ook wel informatiezoekenden genoemd. Patiënten met een lage informatiecopingstijl vermijden gezondheidsinformatie. Daarnaast werden patiënten onderverdeeld in het behandeladvies wat zij tijdens het diagnostische consult kregen, namelijk (1) operatie of (2) chemotherapie (met mogelijk een vervolgoperatie).

Bijna 60% van de patiënten ervaart voor het consult klinisch verhoogde angstscores. Deze angstscores nemen af tijdens het consult, maar 37% blijft verhoogd angstig na het consult. Informatiezoekenden zijn significant angstiger vóór het consult dan patiënten die informatie vermijden. Angstscores nemen met name af bij patiënten met een hoge informatiecopingstijl en bij patiënten die een operatie krijgen voorgesteld. Angstscores van patiënten die informatie vermijden of die chemotherapie geadviseerd krijgen blijven gelijk. Opvallend is dat patiënten die informatie zoeken versus vermijden anders reageren op de geadviseerde behandeling: informatiezoekenden zijn het meest gerustgesteld na het horen dat zij een operatie krijgen, terwijl de angst met name toeneemt bij informatie-vermijdende patiënten die met chemotherapie moeten starten.

Concluderend komt het merendeel van de patiënten angstig de spreekkamer in. Patiënten die informatie-vermijdend zijn ervaren in het begin minder angst dan informatiezoekenden, maar worden extreem angstig als ze horen dat ze chemotherapie krijgen.

Deze studie is financieel mogelijk gemaakt door het KWF.

Meer lezen? Bronner, MB, Nguyen, MH, Smets, EMA, Ven, AWH, & Weert, JCM (2017). Anxiety during cancer diagnosis: Examining the influence of monitoring coping style and treatment plan. Psycho‐Oncology, 27(2), 661-667

Link naar publicatie: klik hier